Pages

16 Temmuz 2010 Cuma

TARİHİ MUDANYA EVLERİ

Sizlere Mudanya'nın çok güzel evleri olduğundan bahsetmiştim.Bu ev benim en sevdiğim evlerden birisi...Çok şirin:)Hani hep bahsederle ya pembe panjurlu evlerden...Bu ev işte tam o şirinlikte...Aslında benim hayalimdeki ev müstakil,bahçeli  yer evi.O tür bir evede rastladım.İnsanlar artık benim gibi büyük şehirlerden kaçmak istiyor.Onları tek bağlayan iş konusu...Bu tür evlerde sürekli oturan insanlarla konuştum çok memnunlar.
Bu güzel evler italyan bir mühendis tarafından planlanmış.Mütarekeden sonra rumlar Yunanistana gidince,bu evlere Girit Türkleri yerleştirilmiş.Her bir evin kaç senelik olduğuna dair bir bilgi edinemedim,çünkü her bir ağızdan farklı bir cevap çıkıyor.
Bu evlerin yıkılmasına belediye kesinlikle izin vermiyor.Yalnızca içinde oturur hale getirilebiniyor.Yapılacak değişiklik restorasyonu yapacak kişiyle belediye arasında kararlaştırılıyor.Bu evler ise ahşap...
Burasına tam meydan!Hepsi oturmak için kullanılmıyor elbette.Kimi cafe kimi restaurant&Bar olarakta kullanıyor.Resimlerin üzerine tıklayarak büyültebilirsiniz,ayrıntılı görmek için.Ortadaki gri merdivenli yer ise Mudanya Türk Sanat Müziği Topluluğunun bugün konser vereceği yer.Teyzemde aralarında olacaktı ama 2009-2010 çok ciddi rahatsızlıklar geçirdi.Ayakta kalacağı için kendine güvenemedi.Ama çalışmalarda yerini almaya gayret gösterdi.Pembe evin sokağı eskiden rum sokağı olarak geçiyormuş.Şimdi ise Halit Paşa sokağı olarak geçiyor.Hatta bu evlerden biri teyzeme ait ileriki günlerde onun resmini çekip yayımlayacağım.Teyzem bu evi yaz aylarında açıyor.Haliyle şu anda bende sizlere o evlerin birinden yazıyorum.
Evler o kadar planlı yapılmış ki!her birinden denizi görmek mümkün.
Satılık ve kiralık yazan evler ise azalmış artık...
Mahalleye girdiğiniz zaman sanki başka bir ülkeye gitmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi...Çok neşeli ve içten insanlar oturuyorlar.Başka yerlerden gelip Mudanya'ya yerleşmiş çok insan var.Şu anda saat 02:22 hayat hala devam ediyor.Karşımdaki cafe ise hala açık...
Malum Türkiye'nin her yerde olduğu gibi kaldırım taşları sökülüyor yine:(Toza boğdular bu yaz insanları:(Mudanya'nın en sevmediğim yönü ise kara sinek oldu.Teyzem bu seneye kadar hiç böyle olmamıştı dedi.Belediyeye şikayetimi bildirmek için telefon açtım,telefonu açan yok.Sanırım kaldırım taşları ile baya bir meşguller.Ne diyelim kolay gelsin.
Ne hoş bir mahalle değil mi?Burada sabah yürüyüşünden geliyorduk.Resimdeki iki bayanlardan  bir teyzem biri ablam.

Sevgiyle kalın:)
Hayırlı Cumalar

11 yorum:

  1. Mudanya'da küçük bir gezinti yaptım tatlım sayende :) Evler çok şirin bayıldım. Bu evlerden birinde ben de yaşakamak isterdim. Kısmet belki olur ;)

    YanıtlaSil
  2. Benimde en sevdiğim mekanları ne güzel resimlemişsin, çok beğendim,ellerine sağlık, işallah bir gün beraber gezeriz.Sevgiyle gönül dolusu öpüyorum....

    YanıtlaSil
  3. Orada ben de olmayı isterdim..Mudanyaya gittim birçok kez ama bu güzellikleri görecek yaşta değildim.Gidip görmek istiyorum en kısa zamanda..Herkese çok selamlar..

    YanıtlaSil
  4. Bloguna ilk ziyaretim "sevimsiz oda"başlıklı yazınla olmuştu...
    Mudanya... Bana nostaljik gelirdi gezdiğim zamanlar. Bir İstanbullu olarak, Bursada çalıştığım 1995-2000 yılları arasında denize olan özlemimi gidermek için fırsat buldukça gider, denizin kokusunu içime çekerdim. Şimdi ise denize tepelerden bakıyorum, gördüğüm yer Körfez:))

    YanıtlaSil
  5. cok guzellermis cidden..cumbali,denize nazir bir ev..masal gibi..

    YanıtlaSil
  6. Yeşim
    Evler gerçekten çok güzeller.Allah gönlüne göre versin canım.
    Sevgiler:)

    annemineli
    Neden olmasın...Çokta güzel olur bence...Bende sen öptüm.
    Sevgiler:)

    mosquito
    Canım benim kardeşin yanımızda...Beraber çok güzel günler geçiriyoruz burada...Yeterki sağlık yerinde olsun.Sağlık yerinde olduğu zaman her şey kolay...Bendende selamlar.Yeğenim öp benim için.
    Sevgiler:)

    banuca
    Ziyaretin için teşekkürler.
    Denzin yeri benim için çok önemli.O maviyi gördüğüm an her şeyi unutuyorum.
    Sevgiler:)

    Çileksuyu Sibel
    Teşekkürler.
    Sevgler:)

    YanıtlaSil
  7. canım mudanya hep merak ettiğim bir yer oldu gidip gelenlerden dinlemiştim sayende minik bir gezinti oldu çok beğendim evler muhteşem.teşekkürler.

    Şanslı nerde şimdi neler yapıyor kim bakıyor ona?

    YanıtlaSil
  8. çok güzelmiş gerçekten bayıldım ben evlere resimlere

    YanıtlaSil
  9. ahhhh keşke bende böyle bir evde yaşasaydım.resimlerine bile bakmak huzur veriyor,sağol arkadaşım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Hepsi birbirinden güzel bu evlerin...

    YanıtlaSil
  11. Canım sayende sevdiğim yerle yeniden gittim. Her sene mutlaka gideriz oralara evlerine hayran hayran bir yürüyüş yapıp, sahilinde turlar yemeklerimizi yeriz bu etkileyici gezintide:)
    Ama hiç evlerin resimlerini çekememiştim. Paylaştığım bir postta sana da bir yönlendirme yaptım. Tekrar teşekkürler, sevgilerimle öpüyorum:)

    http://ballicimcime.blogspot.com/2010/05/23-nisan-gezileri-1bolum.html

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı içinizden geldiği gibi yapın ama yaptığınız yorumların içinde mutlaka sevgi,saygı olsun.
Teşekkür ederim:)